Fripturi, salata sau tort: indiferent ce ar fi trebuie sa treaca prin stomac, unde totul este pregatit astfel incat intestinul sa poata prelua in mod ideal substantele hranitoare necesare organismului si sa elimine usor resturile. Stomacul este un organ cu rol special in indeplinirea acestei sarcini – insa in acelasi timp si foarte sensibil, care reactioneaza sensibil si in fata tensiunilor psihice.
Sa nu devenim ,,acrii’’!
Este de altfel aproape imposibil. Cu un pH intre 1 si 2 acidul gastric este ideal pentru sarcina pe care trebuie sa o indeplineasca. Datorita lui mancarea, care la nivel bucal a fost pregatita doar brut prin masticatie si cu ajutorul salivei, este ideal pregatita la nivelul stomacului pentru pasul urmator – trecerea in intestine. Si bacteriile cauzatoare de infectii, pe care le ingeram odata cu mancarea, nu reusesc de cele mai multe ori sa supravietuiasca proceselor care au loc la nivel stomacal.
Totusi cum reuseste stomacul nostru sa reziste acestui mediu puternic acid? Cum reuseste el sa se protejeze in fata preoceselor care au loc la nivelul sau, fara a fi victima proceselor digestive? Acest fapt se daoreaza unui proces care are loc la nivelul peretilor stomacali, prin care mucoasele se refac continuu. De aceea tocmai aici sunt localizate si principalele cauze ale dereglarilor stomacale, deoarece daca mucoasa stomacale se inflameaza (gastrita) sau apare ulcerul, se formeaza protiuni sensibile la mediul acid care duc la probleme si dureri ulterioare.
De aparitia acestor defecte este bineinteles vinovat si acidul gastric. Acesta este produs in principal si in mod normal daca stomacul inregistreaza o intindere a peretilor stomacali, deci daca tocmai mancam ceva. Acidul este imediat utilizat in digestie si nu mai reuseste sa inrautateasca eventualele probleme aparute deja in peretii stomacali. Exista insa anumiti factori care provoaca productia de acid in stomac. Din aceasta categorie fac parte:
- Alcoolul
- Cofeina
- Nicotina
- Substante impotriva durerii – acidul acetil salicilic
- Nervozitatea, stressul, furia
In afara acestor factori, bacteria Helicobacter pylori localizata la acest nivel stimuleaza supraacidifierea. La cei mai multi pacienti care sufera de gastrita, ulcer stomacal sau duodenal, testele dovedesc existenta acestie bacterii. Legatura directa insa intre bacterie si aceste suferinte nu a fost in totalitate elucidata, deoarece aceasta traieste si in organismele oamenilor sanatosi, fara a cauza reactii negative.
Cand totul ,,loveste’’ in stomac
Dintr-o gastrita aparuta in urma unui nivel ridicat, deja cronicizat, al acidului gastric, se poate dezvolta ulcerul stomacal sau duodenal, forme care pot fi o amenintare pentru viata celui bolnav. O terapie de success trebuie introdusa la mai multe nivele. Primul pas este renuntarea la alimentele grase, la zahar, precum si la cafea, tigari si alcool.
Ciupercile Vital ajuta din toate punctele de vedere
Printr-un aport proteic se realizeaza relaxarea musculara – si deja prin acest process Ciupercile Vital potolesc arsurile stomacale. Totusi ciupercile reusesc mult mai mult. Hericium este un protector puternic al mucoasei stomacale si impiedica evolutia becteriei Helicobacter pylori prin substantele antimicrobiene pe care le contine. Studiile clinice au aratat ca Hericium are o influenta pozitiva asupra psihicului si alunga sentimentul de neliniste, frica si starile tensionate.
Cordyceps are aceleasi efecte benefice asupra psihicului. Ea reduce atacurile hormonilor stressului si implicit se reechilibreaza si productia de acid gastric. Foarte recomandabila este in aceste probleme ciuperca Reishi. Intareste sistemul imunitar, calmeaza durerile, echilibreaza psihic si linisteste. Toate aceste proprietati o recomanda ca un ajutor ideal in toate problemele care pot fi reunite sub sloganul ,,stomac nervos’’.