Alte denumiri: matrice, buruiana-de-pierit, ventricea, vindrilica
Prezentare: Ventrilica are o tulpina paroasa, frunze mici, zimtate. Se termina in spice, cu flori albastre-violet. Perioada de inflorire: mai-august. Creste in paduri, tufisuri, garduri si santuri, pe drumuri si in liziere.
Indicatii: pururit senil, secretii stomacale abundente, tulburari intestinale, nervozitate, icter, nisip in urina, dureri articulare reumatice si artritice, lapsusuri mari, bronsite vechi, boli cronice de piele, atrerioscleroza.
Moduri de folosire:
Prepararea ceaiului: Se pune 1 lingurita cu varf la 250 ml apa. Se opareste si se lasa sa stea.
Ceai pectoral: amestec de cuscrisor (mierea-ursului), frunze de podbal, patlagina si ventrilica in parti egale. Plantele se oparesc in apa in care a fost adaugata miere sau zahar.
Pentru icter, afectiuni hepatice si splenice: 50 g de radacini de papadie, 25 g de flori de ciocoare, 25 g de ventrilica, 25 g de vinarita. Se amesteca bine plantele. 250 ml apa si 1 lingurita de amestec. Se beau 2 cesti neindulcite pe zi.
Suc proaspat: Se spala planta inflorita si se preseaza cat este inca umeda in storcator. Se toarna sucul in sticle mici si se pastreaza la frigider.
Tinctura: 2 maini pline de plante inflorite si taiate marunt se pun intr-un litru de rachiu de secara de 38-40% si se lasa 14 zile la soare sau in apropierea aragazului.
Leave a Reply