Ingrediente: 20 frunze de varza mrata, 15-20 nuci, 1 ceapa mare de apa, 4 legaturi verdeturi, 150 g unt, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimetare, 1/2 lingurita pulbere de alge, 2 linguri ulei, 2 linguri tarata.
Miezul de nuca se taie felioare, se amesteca cu ceapa si 1 legatura de verdeturi taiate marunt, cu pulberile si tarata, apoi se încorporeaza cu untul care a fost frecat spuma. Frunzele de varza se scurg bine în maini (nici într-un caz nu se spala si nici nu se tin în apa), li se scoate nervura principala, se taie în bucati potrivite si se învelesc sarmalutele care se aseaza pe un postament de varza murata taiata fideluta amestecata cu 1 ceapa taiata marunt împreuna cu doua legaturi de verdeturi si un morcov ras. Peste sarmale se presara 1 legatura de verdeturi si se stropesc cu ulei care le da un aspect atragator.
Sarmalute cu ciuperci
Se prepara întocmai ca la reteta precedenta numai ca nucile se înlocuiesc cu ciuperci de cultura (250 g) alese numai mici si mijiocii, bine spalate, tocate marunt, stropite cu putin suc de catina sau de lamaie, lasate 2 ore în repaus si apoi învelite în frunze foarte fragede de tataneasa sau spanac.
Sarmalute cu branza de vaci
Ingrediente: 20-25 frunze de salata verde, 350-400 g branza de vaci proaspata, 1 ceapa mare de apa, 75 g unt, 2 linguri de tarata, 2 legaturi de verdeturi, 2 linguri de ulei, cateva petale de nalba rosie de gradina, 1/2 lingurita pulbere de alge, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare.
Branza bine maruntita se amesteca cu ceapa si cu o legatura de verdeturi taiate marunt, pulberile, tarata si untul frecat. Se învelesc sarmalutele în foi de salata, se aseaza pe platou, iar deasupra se presara o legatura de marar tocat, se stropesc cu ulei, apoi se presara petale de nalba taiate fideluta.
Sarmalute de germeni de soia
Se prepara întocmai ca la reteta precedenta, numai ca branza este înlocuita cu crupe obtinute din boabe de soia germinate (vezi reteta 86) care se zvanta într-un servet curat, se amesteca cu putina tarata de grau si se rasnesc,prin masina de rasnit nuci. Pasta obtinuta (crupele) cam 250 g se amesteca cu aceleasi ingrediente.
Sarmalute cu germeni de grau
Se prepara ca la reteta de mai sus, numai ca branza se înlocuieste cu grau germinat (vezi reteta 85) care dupa ce i-a dat coltul de 2 milimetri se limpezeste bine, se zvanta într-un stergar curat, se amesteca cu 2-3 linguri tarata si se rasneste cu ajutorul masinii de rasnit nuci.Pasta obtinuta (350-400 g) se amesteca cu ingredientele din reteta amintita si se învelesc sarmalutele cu orice fel de frunze dupa dorinta.
Chiftelute de praz cu ciuperci
Ingrediente: 200 g praz, 250 g ciuperci macerate (vezi reteta 82), 150 g unt, tarata, 2 legaturi de verdeturi, 1/2 lingurita pulbere de alge, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1 ceapa de apa, 5-6 foi de salata verde.
Prazul se taie cat mai fin fideiuta, ciupercile se dau de doua ori prin masina de tocat cu sita deasa odata cu ceapa. Se amesteca produsele mai sus enumerate, la care se adauga o legatura de verdeturi taiate fin, pulberile, untul frecat spuma si tarata cat cuprinde pentru a se obtine o pasta consistenta. Se presara putina tarata pe planseta. Compozitia se împarte în parti egale cu o lingura, apoi se formeaza chiftelutele care se aseaza pe platou iar peste ele se presara o legatura de verdeturi taiate marunt.
Chiftelute cu varza alba si ciuperci
Se prepara întocmai ca la reteta precedenta, numai ca prazul este înlocuit cu varza alba, dulce, care dupa ce a fost taiata fideluta, se freaca putin în maini (fara a se stoarce) pentru a-si mai pierde din rigiditate.
Chiftelute cu nuci si ceapa
Ingrediente: 300 g nuci macinate, 1 ceapa mare de apa, 150 g unt, tarata sau faina integrala de hrisca, 2 legaturi de verdeturi, 5-6 foi de salata verde, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge.
Nucile se amesteca cu ceapa si cu o legatura de verdeturi taiate marunt, cu tarata, cu pulberile si untul frecat spuma. Din compozitia obisnuita se formeaza chiftelutele care se aseaza pe farfurie, iar peste ele se presara o legatura de verdeturi taiate marunt.
Chiftelute de telina cu mere
Ingrediente: 250 g telina, 250 g mere, 1 ceapa mare de apa, tarata, 1 lingura de cremogen (vezi reteta 83), 2 legaturi de verdeturi, 1/2 lingurita de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita de alge, 5-6 foi de salata verde.
Telina bine spalata se curata (coaja se pune la suc-vezi reteta-234), se da pe razatoarea de sticla, totodata se dau si merele cu tot cu coaja. Se amesteca ambele produse, în care se adauga o legatura de verdeturi si ceapa taiata marunt, pulberile, untul frecat spuma, apoi tarata cat cuprinde pana se obtine o compozitie îngrosata din care se formeaza chiftelutele. Se pun pe farfurie, pe frunze de salata iar peste ele se presara 1 legatura de verdeturi taiate marunt.
Chiftelute cu varza alba si ciuperci
Se prepara întocmai ca la reteta precedenta, numai ca prazul este înlocuit cu varza alba, dulce, care dupa ce a fost taiata fideluta, se freaca putin în maini (fara a se stoarce) pentru a-si mai pierde din rigiditate.
Chiftelute cu nuci si ceapa
Ingrediente: 300 g nuci macinate, 1 ceapa mare de apa, 150 g unt, tarata sau faina integrala de hrisca, 2 legaturi de verdeturi, 5-6 foi de salata verde, 1/2 lingurita pulbere de plante aromatice si condimentare, 1/2 lingurita pulbere de alge.
Nucile se amesteca cu ceapa si cu o legatura de verdeturi taiate marunt, cu tarata, cu pulberile si untul frecat spuma. Din compozitia obisnuita se formeaza chiftelutele care se aseaza pe farfurie, iar peste ele se presara o legatura de verdeturi taiate marunt.
Leave a Reply